Uppmuntra och främja effektiva offentliga och offentlig-privata partnerskap samt partnerskap inom det civila samhället.
Delmål 17.19
Till 2030 bygga vidare på befintliga initiativ för att utveckla mått på framsteg som görs mot hållbar utveckling som kompletterar BNP. Hur bidrar vi?
Basta svarar på och får upphandlingar från arbetsförmedlingen, kommuner och privata företag i allt från rehabilitering till klottersanering.
Basta samarbetar med en rad organisationer inom den idéburna sektorn bland andra Certasf (branschorganisationen för certifierade asf), Skoopi (intresseorganisation för asf) och Coompanion Sverige.
Basta har genom att vara med och ta fram ett socioekonomiskt bokslut belyst effekterna av Bastas rehabilitering i monetära termer på samhällsnivå.
I samarbete med universitet utvecklar Basta ett kvalitetssäkringsverktyg, RQS, för att synliggöra och mäta effekten av individens egen förflyttning genom Bastas rehabilitering.
ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT
Majoriteten av medarbetarna på Basta har när de kommer ingen eller svag etablering på arbetsmarknaden.
Delmål 8.5
Senast 2030 uppnå full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive ungdomar och personer med funktionsnedsättning, samt lika lön för likvärdigt arbete. Hur bidrar vi?
Basta bedriver företagande genom de kooperativa principerna.
100 % av överskottet återinvesteras för nyanställningar och socialt entreprenörskap.
Basta har kollektivavtal med KFO och andra berörda branschorganisationer.
Alla anställda ingår i ett systematiskt arbetsmiljöarbete med kompetenshöjande insatser.
Basta har under 25 år byggt på socialt entreprenörskap och utvecklandet av nya hållbara affärsmöjligheter i syfte att ständigt skapa nya arbetstillfällen.
Genom en tydlig utvecklingstrappa ges möjlighet att gå från lärling till förlängd rehabilitering, till visstidsanställning, vidare till tillsvidareanställning och slutligen att kunna ansöka om medlemskap.
INGEN FATTIGDOM
Basta är ett brukarstyrt socialt företag som ägs och drivs av människor som själva genomgått missbruksrehabilitering på Basta. Bastas målgrupp kommer i huvudsak från hemlöshet, drogmissbruk och kriminalitet.
Över 90 % av alla medarbetare är rekryterade via missbruksrehabiliteringen.
Delmål 1.2
Till 2030 minst halvera den andel män, kvinnor och barn i alla åldrar som lever i någon form av fattigdom enligt nationella definitioner. Hur bidrar vi?
Genom det sociala företagandet skapar Basta förutsättningar för människor, som står långt från arbetsmarknaden, att få en anställning , ett boende samt tillgång till strukturer för egenmakt och brukarmakt .
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN
Basta vilar på en transparent och demokratisk värdegrund
Delmål 16.7
Säkerställa ett lyhört, inkluderande, deltagandebaserat och representativt beslutsfattande på alla nivåer.
Hur bidrar vi?
Basta möjliggör för alla som kommer till företaget att bli inkluderade och på lika villkor ta del av organisationens utvecklingsmöjligheter.
Brukarmakten säkerställs genom medlemmarnas framtagna ägardirektiv.
Samtliga anställda har möjlighet att ingå i styrelser och söka medlemskap i Basta ideell förening.
MINSKAD OJÄMLIKHET
Människor som kommer till Basta är ofta i andras ögon sedda som icke beslutskapabla och utan vilja till eget ansvar.
Delmål 10.2
Till 2030 möjliggöra och verka för att alla människor, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, ras, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet. Hur bidrar vi?
Genom sin brukarstyrning möjliggör Basta för alla som kommer till företaget att bli inkluderade och på lika villkor ta del av organisationens utvecklingsmöjligheter.
Över 90 % av alla medarbetare är rekryterade via missbruksrehabiliteringen.
Ändamålet med organisationen drivs genom Basta ideell förening. All vinst återinvesteras, det finns inget privat ägande.
Basta vilar på en transparent och demokratisk värdegrund.
JÄMSTÄLLDHET
Bastas medarbetare består till ca 20 % kvinnor. Bastas 25-åriga historia visar att kvinnor i lika hög grad som män tagit sig fram till ledande positioner som arbetsledare, verksamhetsansvariga, VD, styrelseledamöter, ordföranden och medlemmar.
Delmål 5.5
Tillförsäkra kvinnor fullt och faktiskt deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet.
Hur bidrar vi?
Genom Bastas empowermentstrukturer möjliggörs jämställdhetsprocesser. (se studie www.basta.se/publikationer)
Löner sätts enligt kollektivavtal och branschkrav.
GOD UTBILDNING FÖR ALLA
Basta bedriver företagande inom bygg och snickeri, tåg och klottersanering, hotell och restaurang, häst och hundnäring, pall och emballage, park och trädgårdstjänster samt fastighetsförvaltning. Medarbetare på Basta har ofta kort skolbakgrund och svag tillit till det reguljära utbildningssystemet.
Delmål 4.4.
Till 2030 väsentligen öka det antal ungdomar och vuxna som har relevanta färdigheter, däribland tekniska färdigheter och yrkeskunnande, för sysselsättning, anständigt arbete och entreprenörskap. Hur bidrar vi?
Från dag ett involveras den nya medarbetaren i ett lärande sammanhang.
Genom arbetet stärks självkänslan, kommunikationsförmågan tränas och en ny yrkesidentitet skapas.
Inom de olika branscherna sker kontinuerliga utbildningsinsatser.
Bastas tillväxt drivs av medarbetares entreprenörskap.
GOD HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE
Basta erbjuder en arbetsinriktad missbruksrehabilitering som sker på Bastas arbetsplatser genom företagande. Till Basta kommer människor där medelåldern i genomsnitt är 42 år, 80 % är män, den genomsnittliga missbrukstiden är 20 år och vistelse i fängelse är 4 år.
Delmål 3.5
Stärka insatserna för att förebygga och behandla drogmissbruk, inklusive narkotikamissbruk och skadligt alkoholbruk. Hur bidrar vi?
Genom arbetet stärks självkänslan, kommunikationsförmågan tränas och en ny yrkesidentitet skapas. Det unika med Basta är möjligheten att stanna kvar efter genomförd rehabilitering och i gemenskap med övriga driva det sociala företaget.
100 % av överskottet återinvesteras för att möjliggöra att så många som möjligt som vill stanna kan erbjudas anställningar.
Varje år är det minst 22 % som väljer att stanna kvar i förlängd rehabilitering.
INGEN HUNGER
Basta har genom sitt hotell Brunsbo Gästgifveri i Skara tagit ett första steg i att bedriva ekologisk odling och byggt upp en växthusby, för att därigenom försörja hotellet med ekologisk, härproducerad mat.
Delmål 2.4
Senast 2030 uppnå hållbara system för livsmedelsproduktion samt införa motståndskraftiga jordbruksmetoder som ökar produktiviteten och produktionen, som bidrar till att upprätthålla ekosystemen, som stärker förmågan till anpassning till klimatförändringar.
Hur bidrar vi?
Den ekologiska odlingen och växthusbyn ingår i ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv där även anställningsmöjligheter ges till utanförställda grupper.
Via verksamheten bidrar Brunsbo till samarbeten med och utveckling av den lokala landsbygden vad gäller livsmedelsproduktion.
Förutom odling i växthusbyn inspirerar Brunsbo andra aktörer genom utbildningar och möten kring ekologisk livsföring.